Ikkunasmyygit

Tässä artikkelissani paneudun vanhojen talojen ikkunasmyygeihin ja -penkkeihin. Ne kun ovat monessa huoneistossa huonossa hapessa. Muuten seinät ja katot...

Ikkunasmyygit
Kirjoittanut
Pauli Kaasinen
Julkaistu
1.7.2024
Lukuaika
7
min
Kategoria
Huoneistoremontti

Ikkunasmyygit

Tässä artikkelissani paneudun vanhojen talojen ikkunasmyygeihin ja -penkkeihin. Ne kun ovat monessa huoneistossa huonossa hapessa. Muuten seinät ja katot saattavat olla suhteellisen siistit, mutta ikkunapenkkien maalit lohkeilevat yms. Smyygeissä (ikkunapielet) on vähän samaa.

Jos talossa on 60cm paksut seinät ja siinä ikkunat ja asunnon sisälle jää vielä 25-30cm pieliä ja ikkunapenkkiä…..Kun pielet ja penkki tehdään oikein ovat ne todella hulppeat ja tuovat näköä asuntoon. Vieraat kyselevät: ”Miten nämä on tehty?” Onpa hienot….Niin on, ne ovat kuin taulun kehykset. Ilman niitä taideteos ei oikein sytytä. Enemmänkin ihmetyttää, että mitä helkkaria.

No nyt tehdään hienot smyygit ja kunnolla. Vaatii kyllä ammattitaitoa se on varma, mutta voi sitä kokeilla näppäränä itsekin tehdä. No jos ei nappaa niin soita meille. Aloitellaan.

Ensimmäinen päivä:

Ikkunasmyygien maalaustyö

Tässä Munkkiniemessä sijaitsevassa huoneistossa oli ikkunapenkit vähemmän edustavat ja sehän ei sopinut asiakkaallemme. Aluksi poistetaan irtonainen pinnoite, kuten kuvassa yllä. Smyygit korjattiin samalla ja sieltäkin poistettiin hilseilevä ja irtonainen maali ja tasoite yms. Kuvassa näkyy maalipurkki ja se on Tikkurilan Otex alkydipohjamaali. Putsattuamme pinnat pölystä ja muusta pesimme pinnat Kide-soodalla, huuhtelimme ja annoimme kuivua. Sitten levitimme Otexin käsiteltäville pinnoille. Hyvä tuuletus ja naapurit kiittää.

Kaikki pinnat pohjamaalattu

Toinen päivä:

Käsiteltäviä ikkuna-aukkoja oli tässä huoneistossa 3 kpl ja kuvat hyppivät näiden kesken, mutta sama käsittely päivässä tuli jokaiselle aukolle.

Pohjamaali oli kuivunut ja vahva tärpätin haju hävinnyt huoneistosta. Nyt paikka kitataan montut. Syvemmät kipsillä (Ardex 828) ja muut valmistasoitteella. Siinäpä sen päivän työt näille aukoille olikin.

Kolmas päivä:

Pinnat hiotaan kevyesti roskista ja skarveista, pölyn poisto ja liimataan pinnalle pintavahvistekangas. Tässäkin työvaiheessa menee oma aikansa, kun sen tekee huolellisesti. Se kannattaa sillä ilmapussit harmittavat tasoitettaessa. Päivässä ei paljon saa aikaiseksi, kun on annettava työvaiheiden kuivaa kunnolla.

Pintavahvistekankaan liimaus
Ikkunasmyygin verkotus

Neljäs päivä:

Nyt pääsemme tasoittelemaan smyygejä ja lopuksi ikkunapenkkikin tasoitetaan. Tuote, jota käytämme on Teknoksen Snickerisilote.

Työ aloitetaan yläsmyygistä ja sitten sivut. Tasoite kannattaa levittää vähän joka suuntaan, jotta verkon reiät täyttyvät mahdollisimman hyvin ja sitten tasoitus yhteen suuntaan. Tuote on aika nopsa kuivumaan, joten keskity. Kun smyygit on kertaalleen tasoitettu on ikkunapenkin vuoro. Harjataan varmuuden vuoksi mahdolliset roskat yms. pois ennen tasoitusta ja sitten samaan tyyliin tasoittelemaan. Myös penkin reunat. Sen ei sitten tarvitse olla kaunis joten pursot saa olla. Ne hiotaan sitten huomenna.

Ylitasoitus Teknoksen Snickersilotteella ja hyvältä näyttää

Tasoitteena Teknoksen Snickersilote

Viides päivä:

Hiotaan klossilla, jossa paperin karkeus maksimissaan 100 ei pienempi. Hionta tehdään kevyesti painaen sillä kangasta ei saa puhkoa. Sitten imurilla pölyt pois ja tasoitetaan toisen kerran. Levitä ensin Snickersilote vaikka puolelle smyygille ohuelti ja tasoita se sitten. Tasoita sinnepäin mistä tulit. Seinälle smyygien ympärille pitää saada myös tasoitetta pari senttiä, koska rajaus tulee n. sentin seinälle.

Kuudespäivä:

Ikkunasmyygit ja penkki hiotaan vielä kerran kevyesti ja imuroidaan pölystä. Viimeinen ylitasoitus ja alkaa näyttämään hyvältä.

Seitsemäs päivä:

Jälleen kevyt hionta ja nyt käytämme karkeutta 150, koska emme halua naarmuttaa pintaa. Harjataan ja imuroidaan pinnat ja ympäristö. Ympäristö siksi, ettei hiomapöly nouse ylös. Nyt sitten pohjamaali. Pohjamaalina Snickerisilotteen päälle laitamme Tikkurilan Otexin.

Tässäkin valitettavasti on käytettävä alkydipohjamaalia, koska vesiohenteiset kuivuvat liian nopeasti ja pintaa ei ehdi tasoittamaan. Lisäksi vesiohenteinen kuivuttuaan ei oikein hioudu. Joten siis Otex.

Pohjamaalattu pinta
Välihionnan jälkeen pintamaali 2 kerrosta

Kahdeksas päivä:

Kuivunut Otex hiotaan vesihiomapaperilla (ilman vettä). Karkeus voi olla n.180. Eikä hiota puhki vaan nätisti pohja sileäksi. Pölyt harjataan pois huolellisesti ja vielä pyyhitään pinnat kostealla liinalla.

Nyt sitten se paras kohta. Aloitetaan pintamaalaus. Tässä kuuluu sitten käyttää niin kiiltävää maalia kuin mahdollista. Tikkurilan Miranol on alkydimaali, joka kiiltää. Hiukan sävytettynä vaan ei purkki valkoisena. Me sävytimme Miranolin sävyyn F497 eli Paperi. Ja vielä ennen aloitusta penkin päälle suoja roiskeilta suojaamaan. Sen maalaamme viimeiseksi.

Yhdeksäs päivä:

Oikeastaan ensimmäisen ja toisen pinta maalauksen välissä kannattaa pitää muutama päivä väliä. Pintamaalin annetaan kovettua kunnolla ja sitten hiotaan pinta kevyesti lähes mataksi vesihiomapaperilla. Karkeutena 280. Pölyt pois ja pintojen kostea pyyhintä, ettei jää mihinkään pölyhiukkasia. Sitten toinen kerros ja poistutaan pölyttämästä ja annetaan kuivua seuraavaan päivään.

Huippuhienot ikkunasmyygit

No niin. Smyygit ovat valmiit ja hienot, kuin juuri vahattu auto. Ja sellaisena ne pysyvätkin kymmeniä vuosia.

Seuraavaksi maalataan seinät ja tuo ikkunasmyygien ja seinämaalin rajaus tehdään teipillä. Nyt kun olemme maalanneet Miranolin Ikkunasmyygien reunan yli seinälle niin laitamme ennen seinien maalausta teipin n. 5-10mm smyygien reunasta seinälle. Tässä käytämme Deltecin oranssia rajausteippiä. Voit sen tehdä tavallisella maalariteipilläkin, mutta Deltecin oranssiteippi ei juuri jätä pykälää rajaukseen, kun on niin ohutta. Ja lopputulos on parasta A-luokkaa.

Maalaus-Skaala Oy

Tarjoamme kaikki kotisi remontissa tarvittavat palvelut sulavasti linkitettyinä toisiinsa. Tarjoamme laadukkaat maalaus- ja tasoitetyöt, sekä kattavat remonttipalvelut, kuten keittiöremontit, kylpyhuoneremontit ja kokonaisvaltaiset huoneistoremontit. Palvelemme Helsingissä ja koko pääkaupunkiseudun alueella.

Soita 041 522 5462

Explore our collection of 200+ Premium Webflow Templates