Siirry sisältöön

Tervetuloa blogi osioomme. Täällä käsitellemme ajankohtaisia aiheita alaltamme ja vähän muualtakin. Toivottavasti viihdyt blogimme parissa.

Silikonin poisto

Silikonin poisto varsinkin sellaisista paikoista missä sitä ei saa käyttää on joskus vaan pakko tehdä ja siksi nyt otetaan asiaksi kertoa tuotteesta silikoni remontti puuhastelussa. Tässä kohtaan en kuitenkaan tarkoita puuhastelulla kodin ”tee se itse” remontti taitureita vaan ammatikseen remontteja tekeviä henkilöitä.

Aina silloin tällöin (lähes joka kerta) törmään työmailla tuotteeseen silikoni sellaisissa paikoissa, joissa sitä ei saisi olla. Nämä paikat ovat maalattuja kohteita, kuten seinät, katot, peitelistat, jalkalistat, ikkunapuitteet yms. Siis kohteita, jotka on maalattu tai maalataan. Maalaustyöt ja silikoni eivät kuulu samaan kategoriaan ja parempi, kun silikonia ei tuoda työmaalle ennenkuin maalaustyöt on tehty.

Esimerkikisi yleisimpiä paikkoja ovat työtasojen ja seinien yhtymäkohdat. Niihin laitetaan silikoni ja sitten suuhun kastetulla sormella vedetään siitä päältä. Saattaa näyttää jonkin aikaa hyvältä vaan ajan kanssa ei. Silikoni on levinnyt jopa 15mm seinälle läpinäkyvänä kalvona ja tähän tarttuu pöly mainiosti. Sitten myöhemmin vuosien kuluttua ajatellaan, että olisi mukava vaihtaa sävyä seinissä tai vaikka vaan uusia maalipinta, kun se on likaantunut ja kolhuinen. Siihen silikoniin, joka on siinä pöytälevy reunassa levinneenä n.15mm ei tartu maali. Eikä sitä silikonia ole helppo poistaa siitä seinästä. Nimittäin se on saatava kaikki pois ja sitä yrittäessä se vain leviää.

Tämä sama peitelistoissa ja kaikissa muissakin rajapinnoissa maalatun tai maalattavan pinnan kanssa.

Sitten sitä löytyy, jopa seinien sisäkulmissa ja katon ja seinän yhtymäkohdissa.

Silikonin poisto maalattavista kohteista
Silikoni väärissä paikoissa

Tässä kuvassa (yllä) on laitettu silikoni seinän ja katon yhtymäkohtaan. Sen lisäksi, että se on visuaalisesti ammattitaidottomasti tehty ei silikonia kuulu laittaa maalattaviin kohteisiin. Siinä ei maali pysy. Vastaavissa paikoissa käytetään akryylimassaa tai Sikaflex 11 FC massaa. Jäkimmäinen on neljä tai viisi kertaa kalliimpaa, mutta oikein asennettuna se ei repeä tai halkeile ja sen elastisuus on aivan toista luokkaa kuin akryylimassan.

Silikonin poisto kokonaan on hankala projekti
Silikoni leikataan irti
Silikonin poisto
Silikonin poistossa on oltava tarkkana

Silikonin poisto on tehtävä myös maalin tai tasoitteen alta riittävän suurelta alueelta niin, ettei silikonia jää jäljelle ollenkaan. Sitten pohjamaali ja tasoite. Tässä käytettiin valmistasoitetta, jotta saadaan siisti pohja ja kulma akryylimassalle. Tasoitteen päälle taas pohjamaali ja sen kuivuttua akryyli kulmaan. Se sallii pienen elämisen ja tekee kulmasta pienellä työllä siistin.

Silikonin poisto ja korvaaminen akryylimassalla
Kulma kitataan huolellisesti
Silikonin poisto on tehtävä
Akryylimassa kulmaan pohjamaalauksen jälkeen

Sitten pintamaali päälle ja näyttää hienolta ja skarpilta niinkuin kuuluukin. Tähän kulmaan on helppo tehdä myös mahdolliset rajaukset seinä ja kattomaalin yhtymäkohtaan.

Samaan tapaan, kuin edellä silikonin poisto tehdään muuallakin esimerkiksi keittiötason ja seinän yhtymäkohdassa. Kaikki on vaan saatava pois. Sitten esimerkiksi kylpyhuoneen laatoituksen kulmissa silikoni on paikallaan ja oikeastaan ainoa tuote kyseiseen paikkaan. Joskus kuitenkin se hapertuu pesuaineiden ja ajan kuluttamina ja vaatii vaihtoa. Tämä kuulostaa helpolta hommelilta, mutta huolimattomasti tehtynä voi aiheuttaa kosteusvaurioita ja tulla näin ollen kalliiksi. Silikoni on saatava pois uuden tieltä kokonaan, jotta lopputulos on siisti ja kestävä. Tässäpä moni innoissaan tai varomattomuuttaan leikkaa vedeneristeen rikki ja se on sitten siinä. Silikonin poisto ei saa tapahtua mattopuukolla vaan siihen on olemassa työkalu, joita saa rautakaupoista muutamalla kympillä. Pieni sijoitus verrattuna kosteus vaurioon. Tuolla työkalulla poistetaan suurimmat roippeet ja sitten loppuihin käytetään silikonin poisto ainetta. Hyvä sellainen on esimerkiksi Kiillon Silicone remover. Kätevä suihke pullo, josta suihkutat loppu silikoni jäämien päälle, annat vaikuttaa n.10 minuuttia ja kaavit puu tai muovilastalla silikonin pois. Voit toistaa käsittelyn jos on tarve ja sitten peset vedellä kaikki pois. Sitten kun vesi ja kosteus on kuivunut pois voit laittaa uuden silikonin kulmiin.

Silikonin poisto aine
Kätevä uutuus