Siirry sisältöön

Tervetuloa blogi osioomme. Täällä käsitellemme ajankohtaisia aiheita alaltamme ja vähän muualtakin. Toivottavasti viihdyt blogimme parissa.

Seinän tasoitus

Kuvassa seinä on jo”tasoitettu”ja pohjamaalia vaille. Kuten kuvasta näkyy (artikkelikuva) ei seinän tasoitus ole oikein onnistunut eikä siitä saisi sileää edes hiomalla. Selvisi myös, että työvaiheita oli lisäksi yritetty oikaista. Seinästä ei oltu poistettu tapettia alta ja tasoite jäi irti pohjastaan, koska tasoite kostuttaa tapetin ja saa sen ”pullahtamaan” irti. Tasoitteen kuivuttua ei tapetti jaksa enää kiristyä takaisin vaan jää irti pohjastaan. Tämän voi kokeilla esimerkiksi vetämällä kättä tasoite pintaa pitkin. Irronneissa kohdissa kuuluu sihinä.

Paneudummekin tässä blogi jutussa huonosti tehdyn työn aiheuttamista ongelmista, kuten edellä sekä ratkaisuista hyvään lopputulokseen. Näin saattaa käydä, kun urakkatarjous on huomattavan edullinen. Lopputilanteessa se voi tulla huomattavan kalliiksi tai joudut tyytymään ehkä johonkin muuhun tasoon, kuin olit ajatellut.

Tässä remontissa päädyttiin poistamaan tasoitteet ja tapetit kokonaisuudessaan. Alustana oli rapattu tiiliseinä 1800 luvulta, joten päädyimme käyttämään pohjamaalina Tikkurilan Otex alkydipohjamaalia. Otex on liuotin pohjainen maali, joten se haisee tärpätille ennen kuivumistaan vahvasti. Huoneen tuuletus on tärkeä asia jo itsensäkin kannalta, mutta naapureitakin on ajateltava.

Seinän tasoitus vaatii ammattitaitoa.
Tikkurilan Otex levitetään telalla.

Otex kyllä haisee, mutta on siinä niin paljon hyviä puolia että valinta oli selvä. Tähän tarkoitukseen on olemassa muitakin alkydipohjamaaleja, mutta Otex ei roiski eikä valu mielestäni niin paljon. Alkydipohjamaalit tekevät erittäin hyvän tartunnan seuraaville kerroksille sen lisäksi, että ne tarttuvat alustaansa lujaa eivätkä pehmene seuraavien tasoite kerroksien alla. Ne estävät myös tehokkaasti alustasta mahdollisesti liukenevien värien, liimojen yms. läpitulon.

Seuraavana päivänä kävimme lastalla seinän läpi. Tämä siksi, että irtoava hiekka kerääntyy maalatessa vanhaa rapattua seinää sen pinnalle ja sen poistaminen helpottaa ylitasoitusta. Ylitasoitukseen käytimme Weberin Vetonit LR+ pintatasoitetta kuiviin tiloihin. Tasoitus kertoja 2 kappaletta ja lopuksi kevyt hionta ja pölynpoisto ennen pohjamaalia. Pohjamaalina Tikkurilan Ässä 1. Täyshimmeä pohjamaali kuiviin tiloihin. Käy myös kattojen pintamaalaukseen. Ässä 1 on M1 päästöluokan vesiohenteinen erikoisdispersiomaali. Se on lähes täysin hajuton ja sen tartunta on erittäin hyvä.

Jo samana päivänä saatoimme paikkakittaa pienet naarmut ja kolot, joten seuraavana päivänä kevyt hionta koko alueelle, pölynpoisto ja maalaustyö ensimmäisen pintakerroksen kanssa voitiin tehdä. Pintamaalina käyttämämme Tikkurilan Ässä 7 on myös M1 päästöluokkaan kuuluva, mutta se on akrylaattimaali. Erittäin kestävä himmeä pintamaali kuiviin sisätiloihin ja käy siksi myös julkisiin tiloihin. Seuraavana päivänä vielä toinen kerros ja lopputulos oli huikea.

Seinän tasoitus
Valmiiksi maalattu seinä

Meiltä saat juuri sellaisen seinän maalaustyön, kuin olet aina uneksinut.