Siirry sisältöön

Tervetuloa blogi osioomme. Täällä käsitellemme ajankohtaisia aiheita alaltamme ja vähän muualtakin. Toivottavasti viihdyt blogimme parissa.

Paras gluteeniton pizza

Maalaustyöt ovat fyysisesti kovia hommia ja välillä täytyy muistaa syödä. Mun yksi lemppari ruoka on pizza, mutta ongelmana on ollut se, että mulla on keliakia. En siis saa syödä mitään missä on gluteenia.

Olen aina ollut pizzan ystävä ja vaimoni vei minut muutama vuosi sitten Roomaan ns. pizza turneelle. Roomassa on varmastikin parhaat pizzat ja se on ehdottomasti koettava edes kerran elämässä, jos pizzoista pidät. Me kiersimme 7 kuuluisinta pizzeriaa siellä ja ne pizzat….Huh,huh.

Minulla kuitenkin todettiin keliakia jokin aika sitten, joten se niistä Rooman pizzoista. Olen kyllä syönyt gluteenittomia pizzoja vähän siellä ja täällä ja täytyy myöntää, ettei niillä ja Rooman pizzoilla juurikaan ole yhtäläisyyksiä. Kesäisin olen hiiligrillissä paistanut omatekemiä gluteenittomia pizzoja pizza uunissa, joka siis laitetaan grilliin. Ihan ok lättyjä joo.

New Yorkissa on aika hyvä pizzeria, josta saa vain gluteenittomia pizzoja. Ravintolan nimi on Senza Gluten ja se sijaitsee 206 Sullivan Streetillä. Pizzat oli isoja sekä maukkaita.

Gluteeniton pizzeria New Yorkissa
Ravintola Senza Gluten New Yorkissa

YouTubesta löysin aika hyviä ohjeita ja niitä muokkaamalla kerrankin sitten onnisti. Pizza oli aivan mahtavan kuohkea ja maukas, jopa verrattavissa Rooman pizzoihin. Pizza taikina ei ole kovin monimutkainen tekele, mutta aineet pitää siinäkin olla hyvät niinkuin maalaustyössäkin, jotta onnistuu.

Taikinan aineosat 2 kpl n.300mm pizzalle: Nutrifree Mix per Pizza jauhoja 450g, kuivahiivapussillinen 11g, suola 1,5 tl, n.40 asteinen vesi 3-3,5dl, 1rkl Extra Virgin oliiviöljyä.

Gluteeniton pizzajauho
Gluteeniton ja laktoositon pizzajauho Citymarketista

Sekoita jauhot ja kuivahiiva. Lisää pari desiä vettä ja vaivaa (koneella helppoa, mutta onnistuu käsinkin). Voit lisätä tilkan vettä, jos on liian kovaa. Lisää suola ja jatka vaivaamista. Nyt lisää öljy ja loput vedet niin, että taikinasta tulee melko löysää. Sekoita vielä muutama minuutti.

Taikinan voi laittaa muovikelmuun ja jääkaappiin 48h ajaksi ja siihen tulee vielä lisää makua. Voi sen myös tehdä heti. Minä tein niin ja tuli uskomattoman herkullinen pizza. Pitää olla pizza lapio, johon laitetaan jauhoja, jottei taikina tartu lapioon. Tee taikinan puolikkaasta pallo ja painele se pizzan muotoon niin, että siihen jää paksummat reunat. Varovasti!! Pizza ei saa tarttua lapioon.

Mutti tomaattikastike ja mozzarella di bufala
Paras gluteeniton pizza ohje

Sitten täyttelemään, kukin mielensä mukaan, mutta pohjalle tulee ensin Mutti tomaattikastiketta niin, että taikinaa ei näy, mutta ei reunoille. Niihin voi varovaisesti levittää oliviöljyä sormella. Itse laitoin Parman kinkkua, sipulia, tomaatti siivuja ja lopuksi Mozzarella di Bufala juustoa käsin murtamalla. Tämä täyttäminen pitää tehdä nopeasti ja varoen. Sitten mieluiten paistokivelle kuumaan uuniin tai takkaan. Kiven pitää antaa lämmetä kunnolla, muuten homma menee reisille. Eli ennenkuin alat tekemään taikinaa lämmitä uuni täysillä kiven kanssa n. 1h ja sitten taikinan tekoon.

Pizzan tekoa olohuoneessa
Takassa voi tehdä pizzan

Tein pizzan itse takassa ritilän päällä Weberin pizzakivi ja kunnon liekit n. tunnin. Pizza valmistuu 3min.