Siirry sisältöön

Tervetuloa blogi osioomme. Täällä käsitellemme ajankohtaisia aiheita alaltamme ja vähän muualtakin. Toivottavasti viihdyt blogimme parissa.

Laattojen irtoaminen


Laattojen irtoaminen monen tekijän summa.

Blogi kirjoituksemme aihe tässä on valitettavan yleinen ongelma laatoituksissa. Tarkastelemme nyt niitä helpoimmin vältettäviä virheitä.

Joskus näkee lattioita, joissa näyttää siltä ettei laatat edes mahdu enää paikalleen uudelleen asennettaessa. Näissä betonivalu on päässyt elämään ja käyristymään puutteellisista liikuntasaumoista sekä raudoituksesta johtuen ajansaatossa.

Yleisimpiä virheitä laatoituksen irtoamiseen remonttikohteissa ovat: Betoniliima jäänyt poistamatta, pölynpoisto, primerin levittäminen alustaan väärin tai ei ollenkaan, Saumauksessa unohdetut liikuntasaumat, kiinnityslaastin tarttuminen puutteellista (laastikerros riittämätön, laasti päässyt nahoittumaan ennen laatan kiinnitystä, tasoitteet irti alustastaan.

Laattojen irtoaminen yleistä.
Laattojen irtoaminen seinästä

Tässä kylpyhuoneessa (kuvassa yllä) oli lähes kaikki laatat irti. Hyvä puoli oli siinä, että laatoitus oli helppo poistaa. Laatat lähtivät ehjänä irti. Syynä näin massiiviseen irtoamiseen koko kylpyhuoneessa voi olla esimerkiksi se, että käytetty kiinnityslaasti on ollut vanhaa tai tilaa on tuuletettu laatoitus aikana tms.

Laattojen irtoaminen huolimattomuudesta johtuvaa.
Laatan kiinnittyminen 5%

Kuvasta voi nähdä, ettei laatat olleet kiinni juuri millään. Laatoitus oli kiinnitetty kaakeliluja rakennuslevyyn kiinnityslaastilla. Laasti oli kyllä hyvin kiinni alustassaan, joka voisi viitata nopeasti kuivuviin ns. pikalaasteihin eikä laatoittaja ehtinyt tehdä työtään tarpeeksi nopeasti. Yhtä kaikki. Lopputulos oli huono.

Vedeneristyksessä on myös monesti syy em. ongelmiin. Vedeneriste on levitettävä pohjaan, joka on vetolujuudeltaan riittävä sekä, että siitä on poistettu laastipöly ennen primerointia. Laatathan ovat kiinni vedeneristeessä, joten jos se on irti niin….

Saneeraus kohteessa kylpyhuone halutaan uudistaa ja laatoitus uusia. Remontissa poistetaan kalusteiden irrotuksen jälkeen laatat seiniltä ja lattiasta. Tämän jälkeen kaikki loput kiinnityslaastit. Jos seinällä on vedeneriste niin sekin poistetaan kokonaan.

Laattojen irtoaminen estetään
Oikein tehty alusta vedeneristeelle
Laattojen irtoaminen eliminoitu
Kerafiber vedeneriste levitettynä

Tämän jälkeen voidaan aloittaa seinän oikaisut ja tasoitukset kunkin tuotteen ohjeiden mukaisesti. Kuvan kohteessa käytettiin Kiilto Oy Kerafiber vedeneristeen tuoteperhettä. Kuivuneelle pohjalle levitetään primer ja sen kuivuttua voidaan aloittaa vedeneristeen levittäminen. Usein 2-3 paksua kerrosta (vrt maalaaminen). Joka välissä on vedeneriste kuivuttava usean tunnin ajan riippuen vedeneristeestä. Kyllä siinä äkkiä kuitenkin 2 vrk saa kulumaan. Tarkistetaan eristeen kalvopaksuus, että se täyttää tuotteen vaatimukset ja laatoitus voidaan aloittaa.

Vältetään virheet hyvällä suunnittelulla ja järjestelmällisellä etenemisellä. Se, että ennen seuraavaa työvaihetta (laatoitus) on varmistettu, että kaikki siihen tarvittava on valmiina on edellytys hyvälle lopputulokselle. Korko mitattuna, tukirimat passissa ja tukevat, ei tuuletusta, ei liikaa lämpöä, mutta ei myöskään liian vähän. Työkalut lähellä ( leikkurit, pihdit, poraterät ja pora, rullamitta, vesiastia, sieni tai rätti, saumanauhat tms.

Työ voidaan aloittaa ja pitää vielä sekin muistaa, että levitetään vain muutama rivi laastia kerralla, ettei laasti pääse nahoittumaan.

Näillä ohjeilla laatoitetun seinän laatoituksen purku on hikistä hommaa. Huh, huh….