Siirry sisältöön

Tervetuloa blogi osioomme. Täällä käsitellemme ajankohtaisia aiheita alaltamme ja vähän muualtakin. Toivottavasti viihdyt blogimme parissa.

Kipsiornamentin korjaus

Tämä blogi kirjoitukseni kertoo vanhoissa rakennuksissa olevien asuinhuoneistojen kipsiornamentin korjaamisesta uuteen kukoistukseensa.

1800 luvulla ja ennen sitäkin aina 1900 luvun alkupuolelle asti rakennettiin hulppeita asuinrakennuksia kaikkine yksityiskohtineen. Eräs tällainen yksityiskohta on kipsiornamentit katon rajassa. Vaikka ovatkin vahvaa tekoa niin aika, kosteusvauriot, kaikenlaiset rakenteet joita on rakennettu jälkeenpäin niinkuin alakatot ja väliseinät yms. ovat saattaneet vaurioittaa näitä komeuksia.

Hassua ajatella, että hienoja koristeita tai korkeita huoneita ei juurikaan arvostettu -70 luvulla. Energia kriisin aikaan katsottiin halvemmaksi lämmittää matalampia tiloja niinkuin uudisrakennuksissakin oli. Rakennettiin alas laskettuja kattoja ja näiden koolaukset saattoivat vahingoittaa kipsi ornamentteja.

1980 luvulla näitä alettiin jo kaivella esiin ja niitä on sitten korjailtu vaihtelevalla menestyksellä.

Kipsiornamentin entisöinti
Rikkoutuneet kipsikoristeet

Yllä olevassa kuvassa Kasarmikadulla sijaitsevan kerrostalon väliseinä. Ei kovin tyypillinen rakenne, mutta katon rajassa näkyy hieno”kipsiholkka”, joka on huonossa kunnossa. Syyllinen ei välttämättä ole seinän rakenne ja siitä johtuva holkan alustan eläminen. Tässä huoneistossa oli kaikki ornamentit huonokuntoiset. Kuka tietää mitä kaikkea tämäkin asunto on saanut kokea, mutta se on toistasataa vuotta vanha ja siitä saa kerrassaan hulppean asunnon. Nykyään ei enää tehdä tämäntyyppisiä rakennuksia eikä näin pitkä ikäisiä.

Sitten aloitetaan korjaaminen. Irtonaiset ja lohkeilleet osat poistetaan varovaisesti, pölyn poisto ja primerointi. Primerilla varmistetaan uuden kipsimassan  tarttuminen vanhaan koristeeseen. Tässä puurakenteisessa seinässä pinta levytettiin ensin kipsilevyillä. Aiemmin siinä oli pinkopahvit ja tapetit, mutta nyt se haluttiin maalata, joten levytyksen jälkeen saumat nauhotettiin ja tasoitettiin.

Kipsiornamentin korjaus
Korjausrakentaminen vanhassa talossa

Kipsille tehdään muotti, jolla kipsirappaus ”vedetään” niissä kohdissa, joista puuttuu enemmän koristetta. Muotilla saadaan tarkasti samanlaiset holkat kuin ne olivat aiemminkin niiden loisto aikoina. Tietysti siinä joutuu pintaa tasoittamaan, hiomaan ja maalaamaan vielä, mutta pohja on kunnossa.

Katto ja ornamentit maalattiin pohjiin Tikkurilan Otex alkydimaalilla. Koristeet siksi, että ne olivat kipsiä ja katto, koska maalin läpi tuli punaista väriä ja alkydipohjamaali sitoo sen itseensä eikä väri enää tule muihin kerroksiin.

Katto ja koristeet tasoitettiin, viimeisteltiin ja maalattiin valmiiksi Tikkurilan Ässä 1 pohja ja kattomaalilla ja lopputuloksena huone oli kerrassaan upea viimeisteltyineen ornamentteineen.

Kipsiornamentin maalaus
Korjatut kipsikoristeet

Maalaus-Skaala Oy saa sinunkin huoneiston loisteliaaksi. Ota yhteyttä.