Siirry sisältöön

Tervetuloa blogi osioomme. Täällä käsitellemme ajankohtaisia aiheita alaltamme ja vähän muualtakin. Toivottavasti viihdyt blogimme parissa.

Kipsikoristeiden korjaus vanhassa talossa

Ensimmäisen blogi juttuni tälle vuodelle on kipsikoristeiden korjaus vanhoissa 1800-1900 luvun vaihteen huoneistojen katoissa. Näitä uskomattoman hienoja koristeita on joskus entisöitävä, jotta ne pysyvät loistossaan.

Kipsikoristeiden korjaus
Uskomattoman hienot puitteet
Kipsikoristeiden korjaus on vaativaa ja tarkkaa työtä
Analyysi pinnoitteen kaikista kerroksista

Ensin on selvitettävä mitä maalia kipsikoristeiden päällä on käytetty, jotta tiedämme mitä maalia käytetään. Tässä voidaan saada aikaan tuhoa, jos mennään ja maalataan väärillä tuotteilla. Tutkimus tehtiin yhteistyössä PPG Tikkurilan kanssa ja päädyttiin käyttämään Otex-alkydipohjamaalia koristeiden pohjamaalaukseen ja pintamaaliksi valittiin Tikkurilan Tixomatt alkydimaali.

Kipsikoristeet sijaitsevat yleensä korkealla n. 3,5m korkeudessa, joten hyvät ja tukevat telineet ovat tärkeät. Telineet vuokrattiin Skanskan Rental rakennuskonevuokraamosta, josta yleensäkin telineet vuokraamme. Tomitettuna osoitteeseen tietenkin. Herttoniemen liikkeessä meitä auttoi Linda ja kaikki sujui taas kerran täydellisesti.

Pintamaalaus likaisen päälle tuo ongelmia
Pesu hyvillä tuotteilla kannattaa.

Sitten aloitimme itse kipsikoristeiden korjaus työn. Se alkoi koristeiden pesulla. Tuotteena Tikkurilan seinäpesu ja työkaluna keskikova 70mm pensseli. Tikkurilan seinäpesu on valmiiksi spray purkissa mikä helpotti pesua, kun pinta on melko monimuotoinen. N. 1m pestiin ja sitten huuhdeltiin suhteellisen kostealla mikrokuituliinalla. Vesi on vaihdettava usein ämpärissä. Kuvassa (yllä) näkyy ero pestyn ja käsittelemättömän pinnan välillä.

Kipsikoristeiden korjaus on tarkkaa puuhaa
Kipsikoriteet olivat osin huonossa kunnossa
Kipsikoristeiden korjaus on vaativaa työtä.
Kipsikoristeet tehty n.1m pituisista elementeistä

Halkeamat olivat pääosin elementtisaumoissa ja osin koristeet olivat jo murentuneet. Halkeamat avattiin ja puhallettiin pölystä, jonka jälkeen saumoihin ja korjauskohtiin hangattiin Otex. Otex on syytä laittaa vain paikkakohtiin sillä kuvioita ei ole syytä maalata tukkoon.

Kipsikoristeiden pohjatyöt
Otex korjattavassa kohteessa primerina
Kipsikoristeen korjaus kipsillä
Korjaukseen käytettiin kipsiä

Käytiimme korjaukseen ainoastaan kipsiä. Kipsi jota me käytimme oli Ardex 828 kipsilaasti. Se on nopea, hienojakoinen kipsi ja sen pystyimme maalaamaan jo seuraavana päivänä. Kun kaikki korjaukset oli tehty maalattiin kaikki koristeet ensin Tixomatt alkydimaalilla melko ohuelti 70mm pensselillä. Tämä taas siksi, ettei tupeksita ja pilata hienoja taideteoksia paksulla maalikerroksella.

Kipsikoristeiden maalaus
Maalataan koriseet varovasti hangaten.
Pintamaalaus vaatii alleen hyvät pohjatyöt
Väärillä tuotteilla voidaan saada tuhoa aikaan.
Kipsikoristeiden pesu in hidasta työtä
Pesu on ehdoton edellytys työlle.
KIpsikoristeiden maalaus Tixomatalla.
Himmeä Tixomatt pysyy pohjassaan.
Kipsikoristeiden korjaus ja maalaus
Lopputulos on hyvä ja kestävä sekä silmälle ilo.

Kipsikoristeiden korjauksesta löydät aikaisemman kirjoituksemme tästä. Taas on yksi kohde valmis ja asiakas tyytyväinen. Kiitos luottamuksesta meitä kohtaan. Työmaa oli mielenkiintoinen ja haasteellinen. Lopputulos upea niinkuin koko valtava huoneisto. Muissa huoneissa tapetoimme seiniä, mutta siitä kerromme toisessa kirjoituksessa.