Siirry sisältöön

Tervetuloa blogi osioomme. Täällä käsitellemme ajankohtaisia aiheita alaltamme ja vähän muualtakin. Toivottavasti viihdyt blogimme parissa.

Katon maalaus

Tässä blogi kirjoituksessa pureudumme halkeilevan ja hilseilevän katon maalaus ja korjaus projektiin.

Katon maalaus
Virheellisesti tehty kattomaali irtoilee

Blogin kuvassa irtoilevaa maalipintaa on jo aloitettu poistamaan, mutta siinä näkyy katon maalipinnan halkeilu. Syy maalipinnan halkeilemiseen voi johtua monestakin eri asiasta. Tämä 1940 luvulla rakennettu talo on kokenut ja nähnyt kaikenlaista ja katto kaipasi ehostusta. Tässä ei oikeastaan ole oikopolkuja hyvän lopputuloksen saamiseksi.

Kaikki vanha pinnoite mikä vaan lastalla työntämällä irti lähtee on poistettava. Pinta harjataan kevyesti pölystä vapaaksi (voi myös käyttää imuria). Sitten alkaa itse maalaustyö. Pohjamaalaus mieluiten alkydimaalilla. Tässä käytettiin Tikkurilan Otex pohjamaalia. Voi toki käyttää myös vesiohenteisia pohjamaaleja, mutta ne eivät vielä mielestäni ole niin hyviä ja kun loput tuotteet ovat vesiohenteisia niin emme halua, että pohja ”liukee” irti.

Katon maalaus oikein
Pohjamaalattu katto Tikkurilan Otex

Pohjan halkeamiin pintavahvistekangas. Erittäin huonokuntoisen ja esimerkiksi rapatun pohjan päälle kannattaa laittaa koko alueelle pintavahvistekangas. Tuon voi liimata alustaansa ja sen kuivuttua ylitasoittaa 2x esimerkiksi Weberin Vetonit LR+ tasoitteella.

Katon maalaus projekti
Kangas sitoo halkeamat alleen
Katon maalaus on tehtävä huolellisesti
Katon tasoitus yli 2x

Hionnan jälkeen pölynpoisto imurilla ja pohjamaalaus voidaan aloittaa. Nyt pohjamaaliksi käy myös vesiohenteiset tuotteet. Voit myös maalata pohjamaalin sijaan itse kattomaalilla, mutta ohenna maalia vedellä jonkin verran. Niin, että huomaat sen tulevan notkeammaksi. Tämä siksi, että kattomaali ohentamattomana suoraan tasoitteen päälle on liian paksua ja saattaa ajan kanssa kuoriutua irti. Ohennettuna se imeytyy tasoitteeseen ja muodostaa lujan pohjan. Pohjamaalit ovat lähtökohtaisesti rakenteeltaan ohuempia valmiiksi ja halvempia. Sitten pinnan tarkistus ja mahdollisten naarmujen ja kolojen paikkakittaus. Niiden ja koko katon kevyt hionta ja pölyn poisto ennen pintamaalia. Tässä käytettiin Tikkurilan Ässä 1 maalia, joka on erittäin valkoinen ja himmeä. Vinkkinä vielä, että maalaa aina poikittain valoa vasten (ikkuna) ja tulee hyvä.

Katon maalaus kannattaa
Valmis oikein tehty katto tuo valoa huoneeseen

Tässä tämä blogi kirjoitus ja sitten vain hihat heilumaan rohkeasti ja katot kuntoon.

Tällä reseptillä Maalaus-Skaala Oy antaa 5v. takuun tekemälleen katon maalaus ja korjaus työlle. Ota siis yhteyttä meihin jos et itse halua tehdä.