Siirry sisältöön

Tervetuloa blogi osioomme. Täällä käsitellemme ajankohtaisia aiheita alaltamme ja vähän muualtakin. Toivottavasti viihdyt blogimme parissa.

Hilseilevä kattomaali

Hilseilevä kattomaali lienee monelle tuttu ja ei toivottu asia. Mitä sille voi tehdä? Voisiko siitä vain lastalla työntää irtonaiset ja maalata se valkoisella maalilla??? Tuonhan voi tehdä itsekin.

Hilseilevä kattomaali
Ikävä ja tuttu näky vanhemmissa asunnoissa.

No voihan sitä tehdä vähän kaikkea, mutta noin siitä ei kyllä tule kuin lisää harmeja. Meillä oli vuonna 2023 kaikkiaan 8 eri asiakasta, joille teimme hilseilevien kattojen korjauksia. Osassa tehtiin koko huoneiston kaikki katot. No miksi katto hilseilee? Siihen vaikuttavat useat eri ulkoiset syyt kuten huonekosteus, vesivahingot, pohjatöiden laiminlyönti, väärät tuotteet yms.

Hilseilevä kattomaali
Poistetaan irtoava pinnoite huolellisesti.

Monesti ongelma syntyy varsinkin pienissä asunnoissa pyykin kuivumisen aiheuttamasta kosteudesta. Lämmin kostea ilma nousee ylöspäin ja kostuttaa kattomaalin. Ajan kuluessa alkaa pinnoite halkeilemaan ja liuskottumaan jatkuvasta liiallisesta kosteudesta. Mitä asialle voi tehdä? Pitäähän ne pyykit kuivattaa. Hyvä konsti on ostaa kosteuden poistaja, jonka laittaa aina pyykkipäivänä päälle. Kesällä voi myös tuulettaa, mutta ei talvella. Kylmä ilma viilentää kivirakenteisen katon ja sitten siihen kondensoituu kaikki kosteus.

Hilseilevä kattomaali
Kattomaalin irtoaminen liuskoina.

Oikein tehtynä kattoon saadaan pitkäaikainen siisti ja sileä pinta, joka tuo valoa huoneeseen kauniisti valkoisella himmeällä pinnallaan. Se on myös esteettisesti miellyttävämpi katsella, kuin esimerkiksi yllä olevan katon pinta. Jos kosteus on tullut esimerkiksi yläpuolelta on hyvä olla yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään sillä korjauksesta syntyvät kulut menevät tuolloin taloyhtiön vastuulle. Tällöin myös selvitetään syy kosteusvahinkoon ja estetään vahingon leviäminen korjaamalla vahingon aiheuttaja. Tämän jälkeen rakenteet on saatava kuivaksi ja poistettava mahdolliset tuhoutuneet orgaaniset rakenteet.

Hilseilevä kattomaali
Kaikki huonosti kiinni oleva pinnoite poistetaan.

Hilseilevä kattomaali poistetaan työntämällä lastalla kaikki huonosti kiinni oleva pinnoite, pinta harjataan ja pohjamaalataan alkydipohjamaalilla. Käytämme tähän Tikkurilan Otex pohjamaalia. Se on hyytelömäistä paksuhkoa pohjamaalia ja muodostaa lujan pohjan tuleville kerroksille. Ennen tätä on muistettava suojaus. Suojaamme seinät kevytmuovilla varsinkin, jos seiniä ei maalata. Tasoitetaan katto Vetonit LR+ tasoitteella kokonaan ja asennetaan pintavahviste kangas koko kattopinnalle. Tasoitetaan katto vielä kerran yli, mahdolliset hionnat ja maalataan Tikkurilan Ässä 1 kattomaalilla 2x pölyn poiston jälkeen.

Hilseilevä kattomaali
Valmis katto

Ota meihin yhteyttä niin saat tietää mitä kattosi korjaus maksaa oikein tehtynä.