Usein huoneistoremontin yhteydessä pohdimme asiakkaiden kanssa kannattaako vanhoja puisia peiliovia kunnostaa. Korostan aina tuolloin miettimään alkuperäisen oven arvoa/käyttötarkoitusta. Palveleeko vanha ovi enään tarkoitustaan vai onko siitä tullut koriste. Mielestäni tässä on kaksi mahdollisuutta, joko oven entisöinti tai uuden teettäminen puusepällä. Jos vanha ovi on kiero se melko varmasti on tiensä päässä. Mikäli näin on niin ammattitaitoinen puuseppä on aarre. Hän osaa valmistaa aivan samanlaisen oven ja saat sen joko pohjamaalattuna tai puuvalmiina. Saahan sen valmiiksi maalattunakin, mutta sen saaminen vanhan ja arvokkaan näköiseksi edellyttää käsin maalausta ainakin 2-3 kertaan. Uuden oven edut ovat siinä, että se on taatusti suora, peiliosat voidaan myös tehdä mdf-levystä, joka ei sitten halkeile ilmankosteuden vaihteluista. Tällöin ovi toimii käyttötarkoituksessaan.

Päädyttäessä vanhan peilioven kunnostamiseen on syytä muistaa se tosiasia, että pohjatyöt vievät enemmän aikaa, kuin itse maalaustyö.  Ovi nostetaan saranoiltaan ja ovesta poistetaan kaikki helat. Poistetaan kaikki maalikerrokset lämmittämällä ja kaavinta käyttäen. Lämmittäminen kuumailmapuhaltimella, kosanilla tai infrapunalämmittimellä vaatii tulityöluvan. Työ olisi tehtävä ulkona tai erittäin hyvin tuuletetussa tilassa ja käsillä pitäisi myös olla sammutin kaiken varalle. Ovi kannattaa asettaa vaakatasoon esim. pukkien päälle työstön helpottamiseksi. Maalinpoisto operation jälkeen hiotaan pinta kauttaaltaan puhtaaksi puupinnalle. Tähän kannattaa varata aikaa hyvän lopputuloksen saamiseksi. Oksakohdat oksalakataan ja tässä vaiheessa kannattaa korjata puuosat mieluiten samanikäisellä puulla ( esim vanhoista karmeista ). Pohjamaalaus on seuraavaksi vuorossa ( tuuppi ). Esim Tikkurilan Otex tai Jehu. Ovi paikkakitataan ja ylitasoitetaan, hiotaan, pölytetään ja maalataan pohjiin uudestaan. Jos vielä on jotain kolhuja huomattavissa tee kittaukset nyt ja hio ne. Vuorossa on välivärjäys pintamaalilla ( rundi ). Tähän soveltuu Tikkurilan Maalarinvalkolakka ( puolihimmeä ). Pyydä maali sävytettynä ns. maalarinvalkoinen ( F157 ). Pintamaali ( lykky )  on viimeinen maalikerros ja se tehdään samalla värillä, kuin rundi. Aina siis vähintään kaksi pintamaalikerrosta, jotta lopputulos ei kuulla läpi. Anna oven kuivua rauhassa parikin päivää ennen heloitusta.

Ovet maalataan aina hyvälaatuisilla pensseleillä siis sellaisilla joilla ei ole karvanlähtöaika. Huomaa tasottajan ja siveltimen ero. Tarvitset niitä molempia. Ovia ei saa maalata telalla niin, että pinta jää ns. appelsiinipinnaksi tai jopa selluliittipinnaksi. Voit suurissa pinnoissa käyttää mohair-telaa maalin levityksessä, mutta tasoita pinta heti tasoittajalla puunsyiden suuntaan. Ehdottamani maalit ovat alkyydimaaleja, mutta nykyään löytyy myös vesiohenteisia lakkamaaleja. Maalaa aina kaikki oven kohdat puunsyiden suuntaisesti aloittaen urista, sitten peilit, kehykset ja kantit.

Mikäli päätät ryhtyä kunnostustalkoisiin niin usko ja luota itseesi, hyvä siitä tulee….. ja jos ei tule niin kutsu maalari apuun.

T. Maalarimari