Tapettikerrokset lasikuitutapetin alla

Olen vuosien saatossa törmännyt tilanteisiin, joissa asiakas haluaa ”edullisesti” kohennusta tai ns. faceliftauksen asuntoonsa nopeuttaakseen sen myyntiä…. On pyydetty pohjastaan irti olevien tapetoitujen seinien maalaamista ( seinissä jopa 4 kerrosta tapettia osa ainakin limittäin asennetuna saumat pullottaen). Olen tuolloin pyrkinyt opastamaan asiakasta, ettei tässä kohtaa maalaus ole oikea ratkaisu. Maalilla saadaan kyllä seinistä puhtaan oloiset, mutta maali ei tasoita pintaa. Uuden pinnan alta paljastuu kaikki virheet, joita siellä on ( tapetinsaumat, ploosut,epätasaisuudet). Eli jälki on todella itsetehdyn näköinen. Tämän lisäksi maalattu tapetti on tulevaisuudessa hankalampi poistaa, koska maalikerros estää kosteuden imeytymisen tapettiin. Ainoa poistovaihtoehto on mekaaninen ja tapetti saattaa irrota vain postimerkin kokoisina paloina ja silloin kiroat sitä päivää, kun keksit maalata haljun näköisen tapetin.

Toinen asiakaskunta on lasikuitutapettiin kyllästyneet. He saattavat haluta ylitasoitusta tapetin päälle. Se on mahdollista tehdä, mutta silloin tuo lasikuitutapetin on oltava hyvin kiinni pohjassaan. Alla ei saa olla paperitapettia, mikäli näin on saattaa lasikuitutapetti nousta ”kuplalle”,  kuten liisterillä asennetut paperipohjaiset tapetit aluksi tekevät, mutta kiristyvät kuivuessaan toisin kuin tasoitettu tapetti. Se jää kuplalle, koska kosteuden hävittyä on tasoitekin kuivunut. Eli tässä kohtaa neuvona tapettien poisto ja yli tasoitus 2 kertaa. Ei kuitenkaan niin, kuin halvassa tarjouksessa ” kerran yli ja kerran ohi”.

Sitten, jos puhutaan pitkän tähtäimen remontista sisäseinien suhteen siis sellaisesta, jonka pinnat kestävät on mielestäni ainoa vaihtoehto se, että kaikki vanha poistetaan alta pohjaan asti. On se tietysti hintavampaa, mutta sitten on mahdollisuus saada pitkäaikainen ilo noista kauniista ja sileistä pinnoista. On siis olemassa edellytykset, joihin lisättäessä ammattitaitoisen maalarin ammattitaito saadaan kaunista ja kestävää maalattua tai tapetoitua seinäpintaa. Nykyään annetaan ihmisille kuva siitä, kuinka helppoa on maalaus ja remontoiminen yleensä. Televisio pursuaa ohjelmia, joissa remontointi on helppoa kuin heinänteko. Televisiosta et kuitenkaan näe kaikkea. Miten rajaukset on tehty, miltä pinta näyttää, kuinka paljon aikaa oikeasti meni. Mielestäni esim. asuntojen ”myyntikuntoon” saattaminen on ostajan huijausta. Hän ei voi tietää miten työ on tehty. Pahimmat patit ja vinoumat peitetään kauniilla kukka-asetelmilla ja suurilla huonekaluilla. Lisäksi kauniit design huonekalut varastavat ostajan katseen ja olennainen jää huomaamatta. Kuitenkaan kalusteet eivät kauppaan kuulu. Verukkeena stailaukselle esitetään sitä, että ostaja ehdokkaat näkevät, miten huonekalut sopivat ja voidaan sijoittaa.

Se mitä lopputulokselta vaaditaan määrittelee tietysti osittain ”jokamiehen” remontin helppouden. Jos käytetään maalausliikettä niin osataanko vaatia laatua urakoitsijalta ja jos osataan, toteutuuko suunnitelmat niiltä osin?( Jos siis ei tyydytä omakätiseen maalaustaiteeseen).

Itse pidän maalarin ammattia unelmatyönä. Minulle asiakkaan tyytyväisyys tuo hyvän mielen ja toimii motivaattorina päivän haasteisiin. On myös mukava katsella hieman ehkä ylpeänäkin omien käsien aikaansaannoksia, joka työvaiheen jälkeen. Saada tulla ”tituleeratuksi” hyväksi maalariksi on yksi suurimpia kohteliaisuuksia. Vanhan maalarimestarin sanonta:” Kyllähän sitä rissaa pyörittelisi….vielä kun oppisi sen pakluu ja kittaus konstin.” Niin se monelta veijarilta on vaan jäänyt oppimatta, kun katsoo noita ”voiveitsellä” tasoiteltuja pintoja.

Remontti terveisin

Maalarimari