Toivottavasti viihdyt blogini parissa. Blogia siis pitää remonttilainen, nainen….

Olen nuoruudessani ollut aivan erilaisessa työssä naisvaltaisella alalla, mutta se Maalarimari on aina ollut sisimmässäni. Ensikosketuksen maalien ja värien ihmeelliseen maailmaan sain jo vuonna 1987 ja ”siitä se ajatus sitten lähti”. Joka sutiin tarttuu se sutiin hukkuu. Poikaystäväni oli alalla ja kun ostimme ensimmäisen asuntomme juuri ennen vuosilomaani sain visioida ja toteuttaa itseäni remonttimme yhteydessä. Huoneisto oli jokseenkin huonossa hapessa.

Aamulla sain häneltä tarkat ohjeet töistä, joita minun oli tarkoitus tehdä. Ensin oli vuorossa ikkunasmyygit. Niissä oli paljon halkeamia ja koloja, joten ohje oli: ”Poista kaikki irtonainen”. Minä käsitin niin, että irti kaikki mikä lähtee…..ja nakuttelin taltalla ja vasaralla kaiken irti tiillipintaan asti… No voitte uskoa, että poikaystäväni oli mielissään rapatessaan pinnat uudestaan iltapuhdetöinä. Sain myös kädestä pitäen opastuksen smyygien tasoituksesta, rätityksestä ja siloituksesta aina pintamaalaukseen asti ja siinä oivalsin tämän olevan minun juttuni. Edelleenkin haluan tehdä vanhoihin taloihin ikkunasmyygit ja penkit sileiksi ja kiiltäviksi alkydimaaleilla mohairilla maalaten ja tasottajaa käyttäen. Maali on myös tuotava kulman yli seinälle, jolloin ikkunaseinä saa kasvot.

Smyygeissä käytän pohjamaalauksessa Tikkurilan alkydipohjamaaleja, Otex tai Jehu. Tässäkin työssä pitää olla huolellinen, nimittäin pinta on sitä miltä pohja näyttää. Siis hyvin silotetun ja hiotun ja pölyttömän pinnan päälle tulee tuo pohjamaali ja se levitetään mohair-telalla ja tasoitetaan 100mm tasottajalla alhaalta ylöspäin. Pintamaalina käytän pääosin Tikkurilan valkolakkaa aina killtävänä ja taitettuna hieman, esim. F157 tai ncs s 0502-y. Taitto estää ”valkoisen häikäisyn” ja peittää tasaisemmin.

Juu haisee kyllä tuhdille, mutta lopputulos on aivan muuta kuin lateksilla ristiin telalla sotketut ikkunapielet. Tikkurilan maalarinvalkolakka kiiltävänä heijastaa valoa kauniisti ikkunoiden pielistä ja saat nauttia valon ja varjojen leikistä……

Silloisen kesäloman jatkuessa sain opastusta tapetin poistosta, vanhojen täysipuisten peiliovien maalinpoistosta polttamalla, jne…kerron niistä sitten tuonnempana.

Nautitaan arjen luksuksesta, sytytetään kylmien iltojen iloksi takka, nautitaan sen lämmöstä kuunnellen takkapuiden ritinää.

Mukavaa aurinkoista talvipäivää.

T. Maalarimari